Kisten

Het kiezen van een kist is vaak één van de eerste dingen die ik ter sprake breng. Wanneer deze direct nodig is, is het fijn om een kist te kiezen die meteen leverbaar is. De verzorging kan deze dan meenemen. Ter plekke laat ik u meerdere voorbeelden zien waaruit u kunt kiezen.

Massief hout 

Steeds vaker wordt gekozen voor een massief houten kist. Deze is milieuvriendelijker dan een kist van spaanplaat of fineer. Er zijn kisten van onbehandeld populierenhout, een snelgroeiend houtsoort dat op verantwoorde wijze in Midden-Europa groeit. U kunt deze kisten zelf beschilderen of laten bedrukken of bijvoorbeeld op kleur laten spuiten. Van alles is er mogelijk. Met deze leveranciers werk ik samen (Van Wijk) en (Akidia) en op hun websites krijgt u een indruk van hun assortiment.

Bijzondere kisten 

Er zijn ook bijzondere kisten leverbaar, zoals bijvoorbeeld kisten met een stoffen buitenkant van het merk Zavadi. Leverancier Beerenberg levert kisten met opdruk. Dit kan ook uw eigen foto zijn.

Manden en lijkwades

Een andere mogelijkheid is om in een mand te worden begraven of gecremeerd. Deze manden zijn gemaakt van verschillend materiaal, bijvoorbeeld pitriet, wilgenteen, of bamboe. Op de site van Greencoffins vindt u meerdere voorbeelden. 

Een duurzaam alternatief voor het gebruik van een kist is de lijkwade. Een lijkwade is een zachte rechthoekige doek die om een overledene gewikkeld kan worden voor bij een uitvaart of opbaring. Samen met een draagbaar kan deze wade een kist volledig vervangen. Het bedrijf dat hierin is gespecialiseerd is Wikkelgoed. Zij maken de draagbaren en de lijkwaden van biologische, duurzame en Fairtrade materialen.