Opbaring

Een eerste keuze is de plaats van de opbaring. Dit kan thuis, in een opbaarcentrum of bij een crematorium. Opbaren kan met behulp van verschillende technieken.

Thuisopbaring

Steeds vaker wordt er gekozen voor een opbaring thuis. Ook als u klein behuisd bent, is daar al gauw een mogelijkheid voor. Opbaring thuis kan zowel op bed, in een kist of een opbaarplank. Samen kijken we wat voor u het meest passend is. Bij een thuisopbaring kom ik dagelijks langs om te controleren of de opbaring goed verloopt.

Opbaarcentrum

Er kan vrijwel altijd opgebaard worden in een rouwcentrum in de buurt. Soms is dit bij een kerk of in een dorpszaal. In Culemborg is dit Rouwcentrum Culemborg. Maar de overledene kan ook naar een crematorium worden gebracht, waar opbaarmogelijkheden zijn zoals bij crematorium ‘t Lief in Beesd of bij andere crematoria in de buurt. Zie ook crematoria in de buurt.

24-uurskamer

Naast de traditionele wijze van opbaring (bezoek op afspraak) is er in Rouwcentrum Culemborg een 24-uurs kamer ter beschikking voor de familie. U krijgt een sleutel van de kamer en u kunt dan op elk gewenst moment bij de overledene zijn.

Opbaartechnieken

Koelen is nog steeds de meest gebruikte techniek van opbaren. We doen dit door een koeling onder de overledene te leggen. Naast koelen zijn er tegenwoordig andere opties: thanatopraxie ofwel balseming en de Bio Sac 2000. Mocht u interesse hebben in deze techniek van opbaren, neem dan bijtijds contact op.