Uitvaart regelen

Het regelen van een uitvaart is stap voor stap bepalen wat een mooi en betekenisvol afscheid inhoudt voor u. Veel is mogelijk.

Keuzes

Er komt veel kijken bij het regelen van een uitvaart. Naast het bepalen van de locaties, het vormgeven van de rouwkaart en het invullen van de plechtigheid zijn er nog tal van andere zaken te regelen. Voor u als nabestaande komt er veel op u af in korte tijd. Het is mijn rol om het overzicht te behouden, of u nu zelf veel wilt regelen of juist alles uit handen wilt geven. Ik vind het belangrijk dat u rust en ruimte ervaart om de juiste beslissingen te nemen. Door goed naar uw wensen te luisteren en af te stemmen op de situatie, streef ik ernaar dat u tevreden op de dag van de uitvaart terug kunt kijken.

Laatste zorg en opbaring

Tijdens ons eerste gesprek neem ik de tijd om u te leren kennen. Zo krijg ik een beeld van de overledene en hoe de laatste momenten samen waren. Wie hij of zij voor u was en betekende. Daarna richten we ons op de verzorging van uw dierbare en zullen we hem of haar gaan opbaren. Deze verzorging vindt veelal plaats op de plek waar uw geliefde is overleden, bijvoorbeeld thuis, in een zorgcentrum of hospice. Mocht uw dierbare in het ziekenhuis zijn overleden, dan zullen we hem of haar eerst gaan ophalen. De verzorging kan dan alsnog thuis of in een rouwcentrum plaats vinden. Vervolgens is het belangrijk om het lichaam te koelen om te zorgen dat het lichaam tijdens de opbaring ‘goed’ blijft. Wij zullen zorgen voor de nodige materialen, ook wanneer uw dierbare thuis wordt opgebaard. 

Naast opbaring thuis kunt u ook kiezen voor opbaring in een rouwcentrum. Sommige rouwcentra bieden een familiekamer, een kamer waar u 24 uur per dag toegang heeft. U kunt zelf bepalen wanneer en met wie u bij de overledene bent. 

Voor verdere mogelijkheden met betrekking tot opbaring ga naar opbaring of naar kisten.

Bepalen van de afscheidslocatie(s)

Eerst bepalen we de grote lijnen van het afscheid, dat wil zeggen: wordt uw dierbare begraven of gecremeerd en waar zal dit plaats vinden? Vindt het afscheid plaats in een aula van het crematorium of kiest u voor een andere locatie? Is er sprake van een kerkelijk afscheid en welke kerk is daarvoor gepast? Wilt u een condoleance voorafgaand aan de dag van de uitvaart of aansluitend aan de afscheidsbijeenkomst? 

Bij al die vragen denkt LOF afscheid & uitvaartzorg actief met u mee en helpt u om tot een keuze te komen. Het vastleggen van plaats en data zijn nodig om de rouwkaart te kunnen maken en andere zaken rondom het afscheid te regelen (denk bijvoorbeeld aan catering, vervoer etc). Het versturen van de rouwkaart gebeurt het liefst op de eerste of tweede dag na overlijden. Zodra de grote lijnen zijn bepaald, ontvangt u desgewenst een kosteninschatting.

Vormgeven aan de afscheidsbijeenkomst

In de dagen tussen overlijden en uitvaart gaan we rustig bespreken hoe we samen een mooi en betekenisvol afscheid kunnen organiseren. U kunt hierbij denken aan (live)muziek, sprekers, bloemen, gedichten, rituelen met kinderen of kleinkinderen, een fotopresentatie als levensverhaal. Veel is mogelijk om het afscheid warm en persoonlijk te maken. Het voorgaan, welkom heten en afsluiten van de dienst kunt u, als u dat wilt, aan mij toevertrouwen. Natuurlijk kan die rol ook door iemand anders worden ingevuld.

Gedurende deze dagen ben ik beschikbaar voor u. Ik ben er om te luisteren, mee te denken, te overleggen en te adviseren om zo samen tot een mooi en waardig afscheid te komen. Ook kan ik praktische zaken met betrekking tot het aanleveren van muziek en beelden desgewenst uit handen nemen. De dag voor de uitvaart ligt er een draaiboekje klaar, zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is.